- Štítky blogu
Potrebujete poradiť?
Čierne ríbezle a ich priaznivé účinky
Ríbezl'a čierna - (latinsky Ribes nigrum), je ovocný krík z čeľade egrešovité. Rastlina dosahuje výšku 1 až 2 metre. Jeho plodmi sú tmavé malé jedlé bobule s vysokým obsahom vitamínu C. Čierne ríbezle obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia, (150 až 220 mg v 100 g ovocia). Vitamín C pôsobí proti infekčným chorobám, pri tvorbe väziva, regenerácii kostných tkanív a pri hojení rán. Známy je aj jeho účinok proti kôrnateniu ciev. Ľudský organizmus ho nevie vyrobiť, ani ukladat' do zásob, ale je odkázaný na pravidelný prísun z rastlinnej potravy. Čierne ríbezle radíme medzi rastlinné antioxidanty. Charakteristickú vônu dávajú bobuliam a listom čiernych ribezlí niektoré zložky, hlavne éterické silice. Čierne ríbezle sa vyskytujú divoko, ale liečivú surovinu získavame len z pestovaných kríkov.
Liečivé vlastnosti
Čierne ríbezle pôsobia močopudne a potopudne, proti hnilobe, proti artritíde, hnačke, skorbutu a posilňujú žalúdok. Vd'aka obsiahnutým antioxidantom sú prevenciou voči demencii, starnutiu buniek, orgánov a organizmu. Obsiahnuté pektíny sú pomocou v boji s rakovinou. Listy čiernych ríbezlí sú nápriklad súčast'ou čajov na liečbu močových ciest a proti vysokému taku. Čierne ríbezle obsahujú cenné výživné a pre zdravie človeka vel'mi užitočné látky. Z cukrov je to najmä glukóza a fruktóza, ktoré sú ľahko stráviteľné, pritom však bohaté zdroje energie. Celkovy obsah cukrov v čiernych ríbezliach je 5,5 až 7,5 %. Organické kyseliny zabezpečujú plodom a výrobkom z nich osviežujúcu kyslú chut' a podporujú trávenie.
Pestovanie
Kríky čiernych ríbezli sadíme na jar alebo na jeseň. Namočíme ich do vody a následne vysádzame. Sadenice vysadíme o 5-10 cm hlbšie, než rástli v skôlke - tým položíme základ nového pevného kríku. Výhony nad zemou skrátime na 10-20 cm. Dbáme, aby sme mali aspoň dva kríky čiernych ríbezlí, každý inej odrody, ale vzájomne sa opeľujúce. Budú mat' vyššiu úrodu. Množenie ríbezle je jednoduché - množíme bud' augustovými alebo zimnými odrezkami.
Výrobky z čiernych ríbezlí môžu vel'mi účinne suplovat' vitamín C v zime a na jar, ked' je strava chudobná na tento vitamín. Pri ich spracovaní si treba uvedomiť, že vitamín C je vel'mi nestály. Stykom so vzduchom sa znehodnocuje. Vysoká teplota a styk s kovmi zvyšujú straty vitamínu C. Pri varení džemu a lekváru nemôžeme počítat' s uchovaním vitamínu C. Najmenej vitamínu sa stráca pri mrazení a kompótovaní. Mrazené ríbezle obsahujú 98 mg vitaminu C a kompót 70 mg vitamínu C v 100 g výrobku. To je viac ako obsahujú čerstvé pomaranče a citróny (40 až 50 mg v 100 g ovocia). Šetrnou alternatívou uchovania vitamínu C je aj výroba vína z čiernych ríbezlí.