Liečivé účinky čiernych ríbezlí

Ríbezl'a čierna

Čerstvé čierne ríbezle majú najvýraznejšiu arómu. Čierne gulôčky sú najväčsie a najhodnotnejšie. Majú najvyšší obsah ovocných kyselín a vitamínu C, až 2 miligramy v bobuľke, takže 40 bobuliek pokryje odporúčanú dennú dávku. Upravujú funkciu žliaz s vnútorným vylučovaním a pomáhajú pri ekzémoch, sennej nádche, astme, prechladnutí a infekciách. Bojujú proti cystám na vaječníkoch a pri problémoch s prostatou.

Ríbezľové listy obsahujú cenné flavonoidy a silice, ktoré zmierňujú zápaly kĺbov, reumatizmus a kŕče, pomáhajú pri hnačke, dne a zápaloch v ústach. Sú vhodné aj na liečbu močových kameňov.

Semená čiernych ríbezlí ničia v tele mikróby, osvedčili sa pri problémoch v menopauze a pri bolestivej menštrulácii, sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Pri výrobe vína z čiernych ríbezlí sa využívajú všetky časti rastliny: celé plody aj s liečivými semenami a listami. Čistá ríbezľová šťava sa mieša s hodnotným medom od domácich malovýrobcov. Naše kríky, listy a plody sa chemicky neošetrujú. Nepoužívame umelé hnojivá pri obrábani pôdy.


Liečivé vlastnosti

Ríbezle nás rýchlo dostanú do formy. Niacín a kyselina pantoténová zo skupiny B-vitamínov sa postarajú o krásu našich vlasov, nechtov a pleti. Antioxidačné karotény, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A, ochránia náš zrak, bunky a sliznice a posilnia imunitný systém. Rutín, čiže vitamín P, zabezpečí správne fungovanie cievneho systému.

Udržuje cievy pružné a zlepšuje prietok krvi. Pomáhajú pri vysokom tlaku, hemoroidoch, kŕčových žilách, opuchnutých nohách a ak máme sklon na praskanie cievok a tvorbu modrín. Z minerálov a zo stopových prvkov náš organizmus využije najmä vápnik, železo, horčík, draslík a mangán. Šťava z ríbezlí vylieči zápaly v tele a vyčistí zanesené obličky aj zahlienené trávenie.

Čierne ríbezle pôsobia močopudne a potopudne, proti hnilobe, proti artritíde, hnačke, skorbutu a posilňujú žalúdok. Vd'aka obsiahnutým antioxidantom sú prevenciou voči demencii, starnutiu buniek, orgánov a organizmu. Obsiahnuté pektíny sú pomocou v boji  s rakovinou. Listy čiernych ríbezlí sú nápriklad súčast'ou čajov na liečbu močových ciest a proti vysokému taku. Čierne ríbezle obsahujú cenné výživné a pre zdravie človeka vel'mi užitočné látky. Z cukrov je to najmä glukóza a fruktóza, ktoré sú ľahko stráviteľné, pritom však bohaté zdroje energie. Celkový obsah cukrov v čiernych ríbezliach je 5,5 až 7,5 %. Organické kyseliny zabezpečujú plodom a výrobkom z nich osviežujúcu kyslú chut' a podporujú trávenie.


black


Pestovanie

Kríky čiernych ríbezli sadíme na jar alebo na jeseň. Namočíme ich do vody a následne vysádzame. Sadenice vysadíme o 5-10 cm hlbšie, než rástli v skôlke - tým položíme základ nového pevného kríku. Výhony nad zemou skrátime na 10-20 cm. Dbáme, aby sme mali aspoň dva kríky čiernych ríbezlí, každý inej odrody, ale vzájomne sa opeľujúce. Budú mat' vyššiu úrodu. Množenie ríbezle je jednoduché - množíme bud' augustovými alebo zimnými odrezkami.


Výrobky z čiernych ríbezlí môžu vel'mi účinne suplovat' vitamín C v zime a na jar, ked' je strava chudobná na tento vitamín. Pri ich spracovaní si treba uvedomiť, že vitamín C je vel'mi nestály. Stykom so vzduchom sa znehodnocuje. Vysoká teplota a styk  s kovmi zvyšujú straty vitamínu C. Pri varení džemu a lekváru nemôžeme počítat' s uchovaním vitamínu C. Najmenej vitamínu sa stráca pri mrazení a kompótovaní. Mrazené ríbezle obsahujú 98 mg vitaminu C a kompót 70 mg vitamínu C v 100 g výrobku. To je viac ako obsahujú čerstvé pomaranče a citróny (40 až 50 mg v 100 g ovocia). Šetrnou alternatívou uchovania vitamínu C je aj výroba vína z čiernych ríbezlí.

4